Gå till innehåll

Stora rovdjur i Västerbotten - möjlighet att lämna synpunkter


Natalie Reg kansli

Rekommendera Poster

I bifogade tre filer finns den officiella inventeringsrapporten för 2020 för stora rovdjur i Västerbotten, samt de förslag på förvaltningsmål och miniminivåer som ViltFörvaltningsDelegationen (VFD) har att diskutera och ta ställning till.
 

AC slutrapport inventering stora rovdjur.pdf

Förv mål o intervall björn järv lo bakgrund till VFD 2020 10 13 B.pdf

Förvaltningsmål och förvaltningsintervall för stora rovdjur ver 2.pdf


Se nedan kontaktuppgifter till representanter för Naturvårdsintresset som sitter i delegationen för möjlighet att lämna synpunkter på underlaget:

Krister Persson
070 843 88 69
krister.persson@mjole.com

Christian Emilsson
070 583 23 57
gargbo@gmail.com

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 månader senare...

hej, kan jag få utkast av vår  inspel till  dessa document?   Hur ska vi  organisera en bra dialogen  med medlemmer och  samebyar kring detta för vi skickar inspelet, så att det verkligen inte  blir inte mera är 10% av renar tagen varje år som är målet?     Det är en  viktig  känslig fråga som kräver en stor, synlig och offentlig debatt, ingen skrivning av inspel  bak lockade dörrar.  Som känd är det nu et för  stort och dom siste åren  ökande  rovdjurspress  på samebyar.  Renkötare  taper  i många ställen  mycket mer är 10% av  sina renar til rovdjur. Det är,   samman med klimatförändringen och reduktion och förstörelse  på betareal  genom bl annat  kalhygge,  en  viktig faktor i  att   lönsamheten  av renskötsel  blev lågt.   många   må lämna det.   Unga  samer saknar framtidsperspektiv  och det finns  en massiv  hälsokris   bland dom  kring detta;  de känner sig oönskat i  deras egne områden av månge.  Se också detta h ttps://www.sapmi.se/vart-arbete/rovdjur/rovdjur-och-renar/

 

 Hur tar vi ansvar för vår politik på  att styrka samisk renskötsel och  den semi nomadiska urfolkskulturen  som är  ju unik  i hela världen med sin traditionelle kunskap om hur man håller balans med  artsmångfold och  viktiga  biotoper vid att leva av dom.   Jag tycker inte att vi ska ta  det minste risk att skada denna kulturen  på grund av  önskemålet av  att  bara ha flera rovdjur.  / Maria Boekraad

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej Maria! Tack för din kommentar, vänligen se nedan svar från länsförbundet.

______________________________________________________________________________________________

Sverige och mer än 180 andra länder har, inom ramen för FN, undertecknat Konventionen om Biologisk Mångfald. Dessa länder har enat sig om att hejda den Biologiska utarmningen av planeten. För undertecknarna gäller att behålla och ibland återupprätta långsiktigt livskraftiga bestånd av naturligt förekommande djur, fåglar eller växter, inom sina respektive länder. För Naturskyddsföreningen är det självklart att ställa sig bakom detta, det är själva själen i vår organisation. I själva verket uppfattar vi att det överväldigande flertalet Svenskar stöder den globala ambitionen.  De problem som uppkommer av detta, t.ex med ökande vargförekomst, uppfattar vi som gemensamma problem, som vi alla tillsammans skall lösa på bästa sätt. Det finns ingen väg tillbaka!

/Länsförbundets styrelse

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i denna tråd...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...

Viktig information

För att använda forumet måste du godkänna våra Användarregler och Integritetspolicy